El Web de l'Agència Catalana de l'Aigua

Agència Catalana de l'Aigua

Navegació


Musclo zebrat

Sou a: Inici > Gestió del medi > Espècies invasores > Musclo zebrat

Aquesta pàgina està en procés d'actualització

El musclo zebrat (Dreissena polymorpha) està considerat com una de les 100 espècies invasores més perjudicials del planeta pel seu impacte ambiental i econòmic. L'eradicació total del musclo zebrat en aquells indrets ja colonitzats és pràcticament impossible, és molt important prevenir la seva expansió cap a àrees encara no colonitzades. Els experts coincideixen que el factor més probable d'expansió del musclo zebrat és el transport de larves mitjançant el moviment d'aigua d'un lloc a l'altre, a través del trasllat d'embarcacions, remolcs, vehicles i tot tipus d'equipament que hagi estat en contacte amb l'aigua infestada.

El musclo zebrat és un mol·lusc bivalve d'aigua dolça amb una enorme capacitat de proliferació (les femelles poden arribar a produir un milió d'òvuls per temporada) i colonització (els musclos adults es poden fixar pràcticament a qualsevol substrat dur). El seu cicle vital inclou dues etapes: com a larva (fase planctònica) i com a adult (fase bentònica). Durant la fase planctònica que dura aproximadament quatre setmanes, és quan l'espècie es pot escampar i colonitzar tota mena de substrats durs.

Estat de la invasió

A Catalunya se'n van detectar poblacions importants l'any 2001 als embassaments de Riba-roja i Flix. Des d'allà s'ha anat dispersant al llarg de l'Ebre i fins a la capçalera. L'any 2011 es va detectar musclo zebrat a l'embassament de la Baells, al riu Llobregat. Un any després aquesta espècie ha estat detectada també a l'embassament del Catllar, al riu Gaià.